Rugăciuni

Nu am știut niciodată să spun rugăciuni pe de rost. Dintre cele care se spun la biserică sunt foarte puține acelea pe care le știu. Îmi amintesc însă cum ne rugam în genunchi lângă pat când eram copii, repetând cuminți după bunici, cuvinte scrise în cărți cu coperte de piele roasă și file îngălbenite.

În timp am învățat să trimit gânduri către cer, dar în felul meu și nu neaparat în biserică. M-am rugat când mi s-a destrămat viața așa cum o știam, când am schimbat cărări, când a trebuit să am îndrăzneală sau răbdare. În momente din alea cuvintele ies la suprafață singure, dintr-o fantână pe care o tot vizualizez undeva în centrul meu – acolo unde curg albastru, uneori liniștit, alteori în torente. Acolo sunt vocile alor mei – ADN sau vibrație, familie sau nu, cei care au grijă de mine prin energia lor. Prezența lor e tăcută și liniștitoare, ca un fel de binecuvântare pe care o simți, o forță care veghează și căreia i te rogi în cuvinte proprii, în genunchi.

Simetria sufletelor în oglindă se manifestă fizic prin momente care te surprind, acelea pe care dacă alegi să le vezi, te simți înconjurat de lumină și protejat, un fel de răspuns la toate rugăciunile tale neștiute, nerostite. Oriunde te-ai afla. Acolo stă și puterea de a continua când simți că nu mai poți. În lumina aia găsești ceea ce umple spațiile lăsate de absență și conturul orizonturilor care îți permit să speri.

Venim pe lume străini unii de alții. Ne căutam și ne găsim pentru a aprinde lumina în noi și în ceilalți. Viața în schimb adaugă multe spații goale între noi. Uneori e posibil să ai mai mulți prieteni între cei plecați decât între cei rămași. Absențele născute din trecut dor. Tare și îndelung. Astăzi își are rădăcina în ieri, în spațiul acela rămas gol după o trecere … a zilei, a momentului, a omului. Adunăm spațiile și le spunem amintiri. Ruinelor le spunem experiență. Toate sunt urme a ceea ce rămâne din prezențe trecute, devenite absențe. Și de acolo înveți să spui rugăciuni. De acolo primești lumina; de acolo o dai mai departe.

Sărbători luminate!

Advertisement

6 thoughts on “Rugăciuni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s