Bolero

Sahara-Desert-Camels-Shadows-Landscape-Art-Print-Poster-TXHOME-D7375

Dintotdeauna am ascultat Bolero-ul lui Ravel vizualizând un șir infinit de cămile, cocoșate ca munții pe care îi tot urc. Trec agale, legănându-se leneșe în lumina galbenă a unui soare prea generos, căruia nu-i pasă de minute, ore sau zile. Ca într-un ritual desfășurat în slow-motion, cară prin deșertul din tine bucurii și tristeți, înălțimi și prăpăstii, dorințe și frici. Sunt în continuă mișcare, mereu în aceeași direcție și nu zăbovesc. Când soarele coboară rămân cu tine și îți aruncă umbre lungi care te țin captiv până la răsărit.

La început se apropie încet, șoptit și crezi că vor trece blânde și cuminți, dar mai târziu te trezești în mijlocul lor, aruncat de colo-colo pe un ritm sacadat ce se repetă zilnic, te colorezi gri de la tot zgomotul din mintea ta si pare că ești pierdut. Atunci când te regăsești, uneori bagajul are gabarit depășit și ești trecut deja de jumătatea caravanei. Realizezi că șirul nu e nesfârșit și sentimentul de permanență începe să dispară. Nu te mai crezi nemuritor iar moartea nu îți e străină.

Unii spun că ar fi 25,000, alții mai optimiști visează la 27,000. Ai impresia că sunt multe,nu? Pe lângă mine au trecut deja vreo 15,000. Mi-au mai rămas puțin peste 10,000, teoretic, pentru că de fapt nu știi când vreo furtună de nisip îți oprește caravana.

Ne trăim zilele lungi, scurte, frumoase sau mai puțin frumoase de parcă venirea zorilor ne-ar fi garantată. Viața noastră curge în ritmuri ca de tobe până când deodată nu o mai face. Stop joc! Trăim pe repede înainte, cu inima și mintea mereu la ce urmeaza. Tu câte zile crezi că mai ai? Poate mai mult ca mine, poate mai puțin. Asta de fapt nici nu prea contează; important e ceea ce faci cu ele.

Învelișul tău fizic și sănătatea ta nu țin la nesfârșit iar când nu mai poți, nu mai poți. Așa că fă-ți lista cu priorități și ține-te de ea. Fă din “într-o zi” “astăzi”. La un moment dat nu vei mai avea timpul să le faci pe toate. Când trece o zi pe lângă tine nu ai cum sa o aduci inapoi. S-a dus luând cu ea și ceea ce îți dăduse. Șirul e mai scurt și vremea pierdută astăzi e cea pe care o vei plăti mâine. Poate că atunci când cântecul tău se sfârșește mai rămâne ceva pe dinăuntru, dar va fi prea slab ca să te anime. Vei fi doar ecoul a ceea ce ai fost odată, praf și cenușă purtată de vânt.

Nu poți recupera timpul așa cum nu poți înlocui oamenii. Odata plecați, duși sunt și ei. Călăreți mereu în mișcare, mânați de legea firii și de desertul din jurul nostru. Ai grijă să nu le încredințezi lor bucuriile tale pentru că pleacă cu ele și pe tine te înghite nisipul. Nu fugi după iluzii și nu te lăsa pradă mirajului. Riști să te pierzi pe tine căutându-i pe alții.

Păstrează-i însă pe cei ce vor să stea o vreme. Sună-i, vorbește-le,întâlnește-i, ascultă-i. Fă-te mai bun decât erai înainte să-i găsești. Lasă din norii de furtună să se construiască în tine oaze de liniște și pace, iar tu să le dai la schimb acorduri din cântecul tău pe care ei să-l poarte mai departe atunci când vor pleca, atunci când din tine vor rămâne doar urme de pași.

“Și când viața nu mai are zile, trebuie să dăm viață zilelor”

Advertisement

3 thoughts on “Bolero

 1. Doar Bolero-ul lui Ravel putea genera o asemenea introspectie existentiala!
  Eu spun de multa vreme asa: pe cat am trait nu mai traiesc! Cate zile mai am!?? Stie doar Dumnezeu! Nici nu vreau sa stiu! In familia mea au existat persoane care au trait 90- 100 de ani, dar si 18 sau 50. Si atunci nu poti intreba, retoric, mie cand imi vine randul!??
  Ma bucur de fiecare zi, incerc sa fac cat mai mult din ceea ce-mi place si…cand e gata, e gata…
  O zi buna!

  Liked by 2 people

  1. La toti ne vine randul,asa e.
   Te felicit ca reusesti sa faci cat mai mult din ceea ce iti place.Asa ar trebui sa facem cu totii.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s